Csésze vagy bögre? Melyik legyen?

Induló háztartásként már egy-egy reklámbögrének is örülünk, hogy egyáltalán legyen miből innunk, majd néhány hónap, év múlva, már nem is férünk el tőlük, annyi csésze és bögre ül a polcunkon.

 

És ekkor, ha elkezdenénk őket kiválogatni, bizony nem sokat tartanánk meg. Egyébként is, az új konyhabútorhoz sokkal jobban illik egy formatervezett fehér bögre kis csészealjjal, és a hozzá passzoló kávés párja, vagy egy rusztikusabb hangulatú kávés csésze. Merjünk bátran szelektálni, adjuk őket tovább ahol szükség van rá.

 

Egy csésze vagy bögre csupán a szépségével foghat meg minket?

 

Egy-egy csésze vagy bögre már nem csak szép, az esztétikai élményen túl valami funkcionális dolgot is hozzá kell adjon a rohanó hétköznapokhoz. Sokak kedvence lehet egy dupla falú, hőálló teáscsésze készlet, melyben akkor sem hűl ki a kávénk, ha belefeledkezünk az otthoni munkába.

Ennek a bögrének közeli rokona, egy utazásra tervezett pohár vagy termosz, amelyben a kávét, vagy teát vihetünk magunkkal az autóba, úgy, hogy közben melegen és biztonságban tartja a beletöltött folyadékot. Praktikusságukon túl, még szépek is ezek a KeepCup bögrék, ajándékként is gondolhatunk rájuk, ha a barátaink névnapja, szülinapja közeleg. És ha már a köszöntésnél tartunk, könyvmolyoknak kötelező szett lehet egy könyvekkel illusztrált csésze.

 

Sokszor nem tudni, hol a határ a csésze vagy bögre elnevezés között, nézzük mit mond a Wikipédia. Alapvető különbség, hogy a bögre hengeres formájú, nagyobb űrtartalmú edény, míg a csésze lehet szintén egyenes oldalfalú, de szélesedhet, domborodhat, és jellemzően 0,5-2,5 dl kávé vagy tea tölthető bele.

De mindegy, minek nevezzük, lényeg, hogy finom legyen a benne lévő ital. 🙂